De Europese beurzen zijn donderdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers wachten op nieuwe aanwijzingen over de groeikracht van de Amerikaanse economie.
In de AEX behoorde Delta Lloyd tot de sterkste stijgers, al zag dat er aan het begin van de handelssessie niet naar uit. De Amsterdamse hoofdindex verloor 0,5 procent en sloot op 433,95 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 663,47 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 0,3 procent lager de handel uit.
Na een fors lagere start sloot het aandeel Delta Lloyd met een plus van 2,9 procent. Twee grote beleggers zouden hun belangen in de verzekeraar bijna geheel hebben verkocht. Grootaandeelhouder Highfields Capital eist bovendien dat Delta Lloyd wacht met zijn geplande aandelenuitgifte.
Ahold verliest na goed begin
Voor Ahold verliep de handelsdag precies omgekeerd. Het supermarktbedrijf sloot ondanks een hogere opening met een verlies van 0,3 procent. Ahold wist afgelopen kwartaal de winst verder op te voeren en overtrof daarbij licht de verwachtingen van analisten. Het concern zei tevens weinig te zien in de retailrestaurants waar sommige concurrenten in Nederland op inzetten.
Staalproducent ArcelorMittal was koploper in de AEX met een winst van 3,1 procent. Het staalconcern is gewild bij beleggers sinds de Europese Commissie en de Chinese overheid maatregelen hebben aangekondigd om de overcapaciteit in de branche aan te pakken. Wolters Kluwer sloot de rij met een min 1,9 procent.
Bij de kleinere bedrijven kwam ICT Automatisering met resultaten. Het bedrijf boekte vorig jaar meer omzet, mede dankzij een overname, maar minder winst. Het aandeel verloor 3,3 procent.
Chemieconcern Evonik verliest 12 procent
In Frankfurt werden tegenvallende kwartaalcijfers van chemieconcern Evonik afgestraft met een koersval van 12 procent. Sportartikelenbedrijf Adidas verloor 2 procent nadat het met zijn definitieve jaarcijfers naar buiten kwam.
De euro was 1,0960 dollar waard, tegen 1,0837 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 34,89 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 36,99 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl